sâmbătă, 25 iulie 2015


Muşcata dracului (Scabiosa lucida) Muşcata dracului (Scabiosa lucida)


Descriere: 
Plantă robustă din familia Dipsocottae, de 30—50 cm înălţime, cu tulpina simplă sau furcată, ramificată în două-trei ramuri, acoperită cu peri moi. Florile purpurii-liliachii, numeroase, stau aşezate înghesuite la vîrful tulpinii într-un capitul (grupare de flori) mare, rotund, cu diametrul de 4—5 cm; cele de la marginea capitulului sînt mai mari. Capitalul e înconjurat la bază de un guler de frunzişoare prelung ascuţite şi păroase. Frunzele sînt aşezate în perechi, pieloase; cele de jos alungite, pînă la 30 cm lungime, la bază treptat îngustate, iar cele de sus mult mai mici, mai înguste, ascuţite. 

Localizare:
munţii Carpaţi, prefera solurile mai uscate si calcaroase.


Denumire populara:
 Se mai numeste Muscata Dracului sau Sipica.

Utilizare:
In prezent aceasta planta este utilizata la prepararea unor medicamente homeopatice. Are un bun efect sub forma de infuzie in tratarea tusei si a unor inflamatii faringiene. S-a ajuns la concluzia ca are proprietatea de purificare a sangelui, de aceea este folosita in cazuri de constipatie, bronsita, ea avand un efect astringent si diuretic.
Poate fi utilizata cu succes pentru uz extern pentru tratarea unor vanatai, eczeme, arsuri, taieturi, eruptii cutanate, sau alte probleme ale pielii. In medicina traditionala este folosita pentru pierderea poftei de mancare. In gastronomie frunzele de la muscata-dracului sunt folosite doar pentru prepararea supelor, omletelor si a unor garnituri de legume.
De la aceasta planta s-au recoltat inca din cele mai vechi timpuri frunzele si radacina, ea fiind considerata o planta cu proprietati medicinale. Este recomandat ca frunzele sa fie culese inainte de inflorirea plantei, pentru ca sunt mai fragede, au un gust usor acrisor si mai multe proprietati datorita elementelor sale constituente: taninuri si substante cu gust amar

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu